Roliga fakta om hockey

Kring ishockey finns det en massa roliga historier att berätta. Här är en del av dem.

Clint Malarchuk, en hockeyspelare, fickk 1989 sin hals uppskuren under en match. Dock överlevde han, tack vare att hans tränare tidigare hade jobbat som armésjukvårdare.

Vad man har i fickorna gäller att tänka sig noga för! En spelare, Abie Goldberry hade 1930 tändstickor i fickan som träffades av pucken, vilket ledde till att han fattade eld!

Ett lag genom alla år har lyckats döda ett djur under en NHL-match. Djuret var en fladdermus och laget var Buffalo Sabres.

Upp till 4 kilo är vad en ishockeyspelare kan förlora under en match, genom vatten och svett.

Det finns idag extremt höga plexiglas runt isen och anledningen till det beror på att det var ett bråk 1979 i publiken och efter det så beslöt NHL att ha detta. 

Två av ishockeyns mest kända spelare är Patrik Roy och Mario Lemieux. Båda föddes samma dag och det tjugo mil från varandra, i Kanada.

En av de allra mest kända spelarna, Wayne Gretzky, spelade redan som sexåring i en liga, med 10-åringar. Hans matchtröja var för stor, så den stoppade han in i byxorna på höger sida. Detta har han sedan fortsatt med under hela sin karriär.

Stanley Cup hade inte en enda segare året 1919. Anledningen? Influensan gjorde att alla lag låg i sängen!

Tiger Williams är den som fått flest utvisningar i NHL. Totalt är det 3 dagar, eller 3966 minuters utvisning.

Kravet att spela med hjälm kom 1979.

Wayne Gretzky har aldrig gjort ett eget mål, men är ändå NHLs främsta poängplockaren, eftersom han har fler assist än vad andra har poäng.

Skulle båda målvakter i ett lag skadas, så får laget välja vem de vill ska ta den platsen.

Om man jobbar som doktor i Kanada så är man  bannlyst från att prata om ishockey under operationer.

I Ryssland fanns det en period då man lärde björnar att spela ishockey.

15 Oct 2020