Fakta om ishockey

Ishockey är en sport med lag som spelas på is. Man har en ishockeyklubba som man använder för att försöka sätta pucken i målet som tillhör motståndarna. Ishockey tillhör gruppen bollsport, trots att man har en puck och inte en boll att spela med. Regler kring hur spelet går till finns i Svenska Ishockeyförbundets regelbok samt i Internationella Ishockeyförbundets regelbok. NHL har en egen regelbok kring spelet.

Ishockey spelas på en spelplan, eller isplan, som är sextio meter lång samt 26–30 meter brett. Planen har rundade hörn samt att det sitter en sarg runt rinken. Den är 1.20 meter hög samt att den är utrustad med plexiglasrutor på kortsidorna samt att det också finns skyddsglas. Planen delas in med 5 stycken jämlöpande linjer i olika sektioner. Två linjer som är blå löper tvärs över och det blir att den får tre zoner. Yttre zonerna är de som är störst. En röd linje finns i fältets mitt och direkt på denna linje finns mittpunkten. 

För att isen på planen inte ska smälta så är det låg temperatur som gäller, mellan 8-10 grader. 

När match spelas så är den på 60 minuter som delas upp i tre perioder om 20 minuter per period. Det är effektiv matchtid i denna sport vilket innebär att klockan stannar så fort det är spelstopp. Mellan varje period är det paus, på arton minuter. 

I varje lag får det finnas som mest 22 spelare under match. Det är då 20 utespelare och 2 målvakter. Det får endast vara sex spelare på plan under match, 5 utespelare och 1 målvakt.

Alla spelare har olika positioner på planen. Back fokuserar på försvarsspelet, forward koncentrerar sig på anfallande spel. De som spelar center ska styra spelet. Målvakten ska försvara målet.

Ursprunget till hockey

Det tvistas en hel del kring ursprunget till denna sport. Bland annat så har det funnits liknande sporter i Europa och det under 1500-talet. Då i Nederländerna och Storbritannien. Det troligaste är att ishockey består av flera olika sporter som är bortglömda.

Det finns de som säger att ishockeyn föddes i Kanada. Det var i alla fall där det skedde en första riktig match, mellan två lag som vare namngivna. Man spelade då på en isplan, med rink, samt en puck i form av en platt träbit. Detta skedde 1875. Två år senare, 1877 så skrev man de första reglerna för sporten, även det i Kanada. Sporten kom sedan att sprida sig vidare. 

Europa och ishockey

Europas första match skedde 1902. Den skekdde på Skating Club i Knightsbridge, England. Sedan, 1905 så spelades två internationella matcher mellan Frankrike och Belgien. Internationella Hockeyförbundet (IIHF) kom att grundas 1908 och det i Paris, Frankrike. Underskrivet av representanter från Belgien, Frankrike, Storbritannien och Schweiz.

Det allra första Europeiska Mästerskapet spelades i januari 1910 i Schweiz.

Ishockeyn kommer till Sverige

Sverige var lite senare med denna sporten än vad övriga Europa var. Sverige deltog i internationella tävlingar under OS 1920. Dock bestod spelarna mest av personer som annars spelade bandy.

Den första matchen i Sverige spelades mellan IFK Uppsala och tyska laget Berliner SC 1921.

Från början så var det svenska fotbollsförbundet som anordnade ishockeyn men i november 1922 så skapades det som idag heter för Svenska Hockeyförbundet. Elitserien grundades 1975. 

Idag är Sverige rankad i toppen när det kommer till denna sport. Vårt landslag heter Tre Kronor.

1 Sep 2020